perjantai 12. huhtikuuta 2013

Meduusa


Markus Ahonen

(e-kirja Kindlelle, kustantaja Smashwords Edition 2012)

”Joku silti muisti. Joku joka soitti hänelle. Ensimmäinen ihminen Helin jälkeen. Ehdotti tapaamista keskustan lähelle. Hän ihmetteli paikkaa, joka oli ollut jossain ravintolan ulkopuolella. Oliko se ollut unta? Ei sinne kukaan tullut, eikä hän uskaltanut olla kunnolla näkyvillä, seisoa porttikongin kulmalla vain. Ehkä joku kuvasi häntä jonkin asunnon uumenista.”

Sain Meduusasta arvostelukappaleen e-muodossa ja täytyy sanoa, että oli virkistävää lukea suomenkielistä teosta Kindleltä. Suuret kiitokset siis kirjailijalle! Huomaan pitäväni e-kirjoista lukumuotona kerta kerralta enemmän. Taustavaloton näyttö ei väsytä silmiä eikä vie yöunia. 

Mutta itse kirjaan. 

Rikoskonstaapeli Markku Isaksson ryhmineen saa tutkittavakseen useita pääkaupunkiseudulla tapahtuneita murhia ja tilanne alkaa hiljalleen näyttää siltä, että murhat liittyvät toisiinsa. Yhteiskunnallisista teemoista koulukiusaaminen ja syrjäytyminen nousevat esille. Juonesta en kuitenkaan kerro rahtuakaan enempää, koska rikoskirjojen kohdalla spoilauksen vaara on aina suuri.

Kirjan dialogi oli terävää ja uskottavaa. Tapahtumat etenivät nopealla tempolla, joten Meduusaa ei oikeastaan voinut jättää kesken. Onneksi jätin lukuhetken loma-ajalle, joten saatoin rauhassa valvoa koko yön lukien. Kirja oli kompakti eli ei mikään loputon eepos, jossa juonikuvioita kehitellään niin pitkään, että malttamattomimmalta (mikä sana!) lukijalta loppuu happi. Tarinan kannalta tiivis paketti toimi myös, juoni kulki tehokkaasti eteenpäin eikä jäänyt junnaamaan.

Olisin toisaalta kaivannut ehkä Isakssonin vahvempaa esiintuloa. Hän on kyllä selkeästi kirjan päähenkilö, mutta muitakin poliiseja oli kirjan pituuteen verrattuna sen verran monia, että kaltaiseni erittäin huonolla nimimuistilla varustettu lukija oli alussa hieman hukassa. Isaksson on siitä virkistävä päähenkilö pohjoismaisessa rikoskirjallisuudessa, että ainakaan tämän kirjan perusteella hän ei ole perinteinen törkeästi käyttäytyvä narsistinen alkoholisti, kuten niin monet nordic crime -pääkytät yleensä ovat. Isakssonin kollegoista erottuu myös selkeästi erilaisia persoonia ja tämä oli osaltaan vaikuttamassa tuohon hyvään dialogiin.

Dekkareiden ja rikosleffojen ystävänä toivoisin oikeastaan näkeväni Meduusan myös elokuvana. Toimisi.

Markus Ahosen blogi muuten löytyy täältä.

Lumihiutaleet: * * * +