tiistai 8. tammikuuta 2013

A Briefer History of Time (ja lukuhaaste)


Stephen Hawking & Leonard Mlodinov

(Kindle Edition, julkaistu 2007, en löytänyt kustantajaa!)

"There is a good change that the study of the early universe and the requirements of mathematical consistency will lead us to a complete theory within the lifetime of some of us who are around today, always presuming we don't blow ourselves up first!
What would it mean if we actually did discover the ultimate theory of the universe?"

Ajattelun viikon lukuhaasteen tarkoituksena oli lukea vihdoin jokin kirja, jonka lukemista on lykännyt siinä pelossa, ettei siitä varmaan ymmärrä mitään. Tarkoituksena oli siis haastaa omaa ajatteluaan ja oivalluskykyä. Valitsin itselleni luettavaksi Stephen Hawkingin teoksen A Briefer History of Time, jonka hän kirjoittanut yhdessä Leonard Mlodinovin kanssa. Tämä oli ensimmäinen maksullinen teos, jonka hankin Kindleeni joskus kesällä. Lukemista vain olen vältellyt, sillä oli aika varma, etten joko jaksaisi keskittyä aiheeseen tai en ymmärtäisi siitä mitään. Syy, miksi tulin ylipäätään siinä tapauksessa hankkineeksi kirjan, on täysin unohtunut. 

Onneksi kuitenkin olin näin tehnyt. Todellakin. Olen viettänyt joululomalla ja nyt viikonloppuna ihanan kiirettömiä aamuja yleisen suhteellisuusteorian ja kvanttifysiikan maailmassa kitaten siinä samalla litrakaupalla savuteetä. Kaikki kommentit siitä, että pitäisi ehkä tehdä jotain muutakin, olen saanut nopeasti hiljenemään toteamalla lukevani vielä pari sivua avaruuden kaareutumisesta ja mustista aukoista. Minut on siis jätetty rauhaan kuin olisin lähestulkoon radioaktiivinen.

Korostan nyt heti aluksi, etten edes väitä ymmärtäväni kirjan lukemisen jälkeenkään edellä mainittuja aihealueita tai muitakaan kirjan esittelemiä teorioita kovinkaan paljoa, mutta alan ehkä vähitellen ymmärtää, miksi ne ovat niin isoja juttuja ihmiskunnalle. Hawking johdattaa lukijan erittäin mielenkiintoiseen maailmaan, jossa yritetään löytää kaiken olemassa olevan selittävää teoriaa. Siinä samalla sivutaan muun muassa aikamatkailua, mustia aukkoja, madonreikiä ja reitin varrella vilisee tiedemiehiä toisensa jälkeen. Hawkingilla on mahtava taito selittää asioita maanläheisin esimerkein, joten näitä esimerkkejä on myös mahdollista ymmärtää vaikkei asiantuntija olekaan.

Mikä kuitenkin tärkeintä, koin lukeassani oivalluksia! Samanlaisia ajantajun kadottavia pohdintaketjuja ja kysymyksiä olen itsekseni viimeksi miettinyt jonkin oppilaitoksen matematiikan tai fysiikan tunneilla. Niillä parhaimmilla siis, suurin osa meni pahasti ohi silloinkin... Hienointa lukiessa oli se, että kun seuraamalla Hawkingin esittämää ajatusketjua tuli väkisin mieleen kysymyksiä, ne kysymykset esitettiin myös kirjassa hetken päästä. Harvinaisia hetkiä kylläkin, mutta osoituksia siitä, että jotain ehkä ymmärsin.

Joudun jopa toteamaan, että pitkästä aikaa pääni sisällä tapahtui Peruuttamaton Muutos. Näitä muutoksia oli nuorempana useasti, kun tuntui, että tajusi jonkin asian ympäröivästä maailmasta aivan uudella tavalla eikä mitenkään voinut enää palata vanhaan ajattelutapaan. Vanhemmiten nuo muutokset ovat käyneet todella harvinaisiksi. Tässä sitä Esko Valtaojan peräänkuuluttamaa uusien ajatusten virtaa! Tarkennuksena mainittakoon, että uusia minulle, ei ihmiskunnalle :). Joka tapauksessa loistava aloitus kirjavuodelle!

Kirjassa on kuitenkin tavattoman paljon asiaa, vaikka osa teorioista olisi jo tuttujakin ja loppua kohden minulta vähän karkasi ajatus kvanttifysiikan syvimmästä olemuksesta. Ja sitä myötä myös säieteoriasta. Kirja on kirjoitettu siten, että edeltävän luvun sisältö olisi hyvä käsittää ennen siirtymistä seuraavaan. Mietin jo, että lukisin kirjan uudelleen, mutta tässä jälleen auttoi paikallinen kirjasto vaikuttamalla alitajuntaani siten, että kuljeskelin juuri oikean hyllyrivistön ohi ja huomasin kirjajonossa Stephen Hawkingin nimen. Niinpä yöpöydälläni odottaakin hänen seuraava teoksensa Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa.  Siinä on enemmän kuvia.

Kenelle A Briefer History of Time sopii luettavaksi? Pitääkö osata fysiikkaa ennen kuin alkaa lukea kirjaa? Huomasin lukiessa, että minulle oli hyötyä siitä, että osaan joitain perusteita fysiikasta. Samoin kuin siitä, että monet termeistä olivat tuttuja muista yhteyksistä (lähinnä Tähdet ja Avaruus -lehdestä), vaikken niiden sisältöä oikeastaan aikaisemmin ehkä niin tiennytkään. Kirjan lukeminen oli vähän kuin palapeli. Monet palaset olivat ulkomuodoltaan tuttuja jo etukäteen, vaikken tiennyt mihin ne kuuluvat. Lukiessa alkoi löytyä paikkansa kullekin palaselle, mutta loppujen lopuksi on todettava, etten osaa tulkita ihan jokaista kohtaa valmistuneesta työstä. 

Arvelisin kuitenkin, että tärkeintä kirjan lukijalle on kiinnostus sen esittämiin aiheisiin. Jos ei kiinnosta pätkääkään, on ihan sama kuinka paljon fysiikan opintoja on takana. Vastaavasti, jos tarttuu kirjaan avoimin mielen, eikä ajattele etten minä voi tästä mitään ymmärtää, niin luulen, että kirja avaa tien aikamoiseen uuteen maailmaan. Eikä siinä mitään pahaa ole, ettei ihan kaikkea pilkuntarkasti ymmärrä. Sitten ei ainakaan ymmärrä, jos ei koskaan edes yritä!

Minusta tuli Stephen Hawking-fani, jos en sitä vielä tähän mennessä ollut. 

Lumihiutaleet: * * * * *

Loppukaneetti: Lukuhaaste päättyy sunnuntaina 13.01.2013 klo 12. Siihen mennessä joko tähän postaukseen tai lukuhaasteen postaukseen linkittämällä lukemansa haastekirjan tai kertomalla siitä kommenteissa, osallistuu arvontaan. KAKSI arvontapalkintoa lähtee. Jos siis edes kaksi osallistujaa löytyy :) Vielä ei ole ilmoittautuneita, joten on hyvät mahdollisuudet palkintojen nappaamiseen!

4 kommenttia:

Liina kirjoitti...

Anteeksi, että tartun epäolennaisuuteen, mutta mitä tämä "savutee" on ja mistäs mullekin saatais? :D

Teresita kirjoitti...

Mielestäni se ei ole ole ollenkaan epäolennaista :) Savutee minun tapauksessa on kiinalaista mustaa teetä, joka on savustettu. Kulkee yleensä nimellä Lapsang. Jos asut pääkaupunkiseudulla, voin suositella lämpimästi Théhuonetta (thehuone.com), jonka listoilta löytyy ainakin Lapsang Souchong. Se on minun suosikki. Erittäin makoisaa etenkin kaiken suolaisen syömisen kanssa. Sergejeffin Lapsang Souchongia on ainakin joskus saanut muidenkin kaupunkien Sokos Herkuista.

Täysin asiaan liittymättömästi on pakko kommentoida tuota "todista ettet ole robotti" -koodia. En yleensä saa niistä mitään selvää, mutta minun on pakko pitää ne, koska heti kun otan sen pois päältä, tulee kommentteihin kaikkea roskaa. Mietin vaan, että miksi niiden pitää olla NOIN epäselviä..

Liina kirjoitti...

Kiitos! Théhuoneeseen käy tieni - olen siellä joskus käynytkin, mutta nyt en hetkeen. Kuulostaa ihanalta!

Joo, noi koodit on kyllä hankalia o_0

Raisa kirjoitti...

Tämä on jo pitkään ollut To Read -listallani, ja ehkäpä tämän rohkaisevan postauksen myötä hivutan tätä vähän lähemmäksi listan kärkeä!