tiistai 11. joulukuuta 2012

Tunnustan tietämättömyyteni

Joka päivä oppii jotain uutta, sanotaan.

Ja jotkut näistä opeista saavat hämmästelemään kuinka tietämätön sitä voikaan olla. Tai kuinka vähän tulee itse ajatelleeksi päivänselviä asioita.

Yle Uutisten verkkosivut uutisoivat tänä aamuna yli 5300 kirjailijan allekirjoittamasta vetoomuksesta lainauskorvauksien korotukseen. Uutisen mukaan kirjailijat saavat 4 senttiä/lainaus korvausta kunnankirjastoilta. Uutinen löytyy TÄÄLTÄ. Sama juttu Sanaston sivuilta.

Olen joskus miettinyt kirjastojärjestelmän vaikutusta kirjailijoiden ansioihin, että onhan se epäreilua etteivät lainat kasvata myyntilukuja vaikka olisi kyseessä kuinka suosittu kirja. Että kirjoja lainaamalla ei voi osoittaa kannatustaan kirjailijalle, kun kuitenkaan ihan kaikkia kirjoja ei ole itselläni varaa ostaa täysihintaisina tai yleensä ollenkaan. En nyt sanoisi, että tuo 4 senttiäkään varsinaisesti kasvattaisi kirjailijoiden tuloja, mutta se, että on yleensä olemassa jokin korvausjärjestelmä oli minulle posiitivinen tieto.

Missähän mahdoin olla silloin, kun tästä jossain kerrottiin?! Kuinka tietämätön ja ajattelematon sitä voikaan välillä olla :)

Kuten Sanaston uutisessakin kerrotaan, pienellä laskutoimituksella selviää, että jos kirjailijan teos lainataan vaikka tuhat kertaa, on korvauksen kokonaissumma 40 euroa. Jotta korvauksilla olisi jotain todellista vaikutusta tuloihin, veikkaisin, että pitäisi puhua ainakin sadoista euroista. Per vuosi. Joka taas nykyisellä korvaussummalla vaatisi jonkun kymmenen tuhatta lainaa vuodessa.

Mistään en toistaiseksi löytänyt tarkennusta siihen, mikä on Pohjoismaiden taso, johon korotuksilla haluttaisiin. Pitänee harjoitella hakukoneidenkin käyttöä vähän paremmin. 

Muistakaa lukuhaaste!! Vielä kuukausi aikaa!

(Edit: 13.12.2012 tarkennettu vetoomuksen allekirjoittaneiden kirjailijoiden määrää ja se kaipaamani linkki on Kirja elää)

5 kommenttia:

Karoliina @ Kirjava kammari kirjoitti...

Hyvä ja tärkeä aihe!

Lisätietoa, mm. muiden Pohjoismaiden korvaussummista, löytyy esimerkiksi täältä: http://kirjaelää.fi/

Hanna-Riikka kirjoitti...

Muutamien kirjailijoiden? Allekirjoittaneita on 5300. Siihen joukkoon varmasti mahtuu meitä kirjailijoita hieman enemmän kuin muutama. :)

Teresita kirjoitti...

Hanna-Riikka: Tunnustan tietämättömyyteni lisäksi myös pöhköyteni. Jos olisin lukenut kirjoitukseni ihan ajatuksen kanssa, olisi tarttunut samaiseen kohtaan. Kiitos tarkennuksesta!

Karoliina: Kiitos kovasti linkistä! Tuo oli juuri se jota etsin! Insinööri kaipaa aina jotain lukuja selventämään tilannetta ;)

Tiina Susanna kirjoitti...

Tulee mieleen että hyötyykö tästä systeemistä (lainauskertojen määrä kasvaa) lähinnä suuresti hypetetyt amerikkalaiskirjailijat.
ajatellaan nyt vaikka tätä 50 shades of grey sarjaa, jota mainostaa koko Hollywoodin ja UK hölynpölyjulkkisten kaarti, ja joka lopujen lopuksi kirjana ei ole kovinkaan hääppöistä antia?

Teresita kirjoitti...

Tiina Susanna: Mielenkiintoinen kysymys! 50 Shadesia en ole lukenut, joten paha mennä sanomaan sisällöstä mitään, mutta hypetys on ainakin ollut kovaa, koska jopa meikäläinen on kuullut ko. kirjoista muualta kuin blogistaniasta.

Minulle tosin tuo kysymykseseni tuo mieleen myös toisenlaisen kysymyksen eli sen, miten ja millaisia korvauksia saavat suomalaiset kirjailijat ulkomailla julkaistuista ja lainatuista kirjoista?