tiistai 13. marraskuuta 2012

Lukuhaaste ja Ajattelun viikkoTämä viikko on kansallinen Ajattelun viikko. Sen teeman mukaisesti esimerkiksi Kauppalehti nostaa esille viikon jokaisena päivänä jonkun suomalaisen kiinnostavan ajattelijan. Viikon aloitti eilisessä lehdessä Helsingin yliopiston kosmologian professori Kari Enqvist.

Tajusin juttua lukiessani, että minulla on sivityksessäni musta aukko (anteeksi puujalkavitsini), sillä en ole lukenut häneltä yhtäkään teosta. Keskustelua kirjasta Uskomaton matka uskovien maailmaan olen sen verran blogeista ja kirja-arvosteluista lukenut, että kyseinen teos on kyllä herättänyt kiinnostukseni. Toinen erittäin mielenkiintoiselta vaikuttava teos on Olemisen porteilla, joka pohtii tietoisuutta ja havaintomaailmaamme. Luulisin, että kumpi tahansa näistä kirjoista haastaa lukijaa käyttämään harmaita aivosolujaan ja olisi minullekin oivallinen valinta Enqvistin ajatuksiin tutustumiseksi.

Helsingin kirjamessuilla kuuntelin Esko Valtaojan ja Hannu Rajaniemen keskustelua tieteestä ja luovuudesta. Keskustelun yhteydessä Valtaoja kertoi olevansa lukemassa Rajaniemen The Fractal Princeä ja mainitsi joutuneensa haastamaan ajatteluaan kirjan edetessä. Tässä vaiheessa tietysti kuulijakunta kohotteli kulmiaan, että mahtaa olla vaikea teos, jos jopa Esko Valtaoja joutuu toteamaan näin. Hän ei kuitenkaan kertonut tätä pelotellakseen yleisöä kirjan vaikeatajuisuudella vaan päinvastoin kannusti asiasta innostuneena kaikkia lukiessaan etsimään älyllisiä haasteita. Meillä on paljon kirjoja, jotka vetoavat tunteisiin ja ovat todella vaikuttavia sitä kautta, mutta älyllinen haaste aiheuttaa toisenlaista vaikuttavuutta ja vie meitä pikkuisen pois totutulta mukavuusalueelta. Seurauksena saattaa jopa olla ihan kokonaan uusia ajatuksia!

Ajattelun viikon kunniaksi esitänkin lukuhaasteen kaikille blogiini eksyneille!

Lukuhaaste alkaa heti ja loppuu klo 12:00 13.1.2013 eli sunnuntaina kahden kuukauden päästä. Tarkoituksena on lukea mikä tahansa omaa järjen käyttöä haastava teos ja kertoa siitä blogissaan, tai jos ei ole blogia, niin muutamalla sanalla tämän postauksen kommenteissa. Jos kerrot blogissasi, linkitä postaus myös tänne kommentteihin. (Kommentteihin saa kommentoida toki muutakin, osallistujat löytynevät kyllä joukosta!) Kirja pitää mielellään olla luettu tämän postauksen jälkeen, ei siis jotain aikaisemmin luettua teosta. Kahdessa kuukaudessa ehtinee sopiva teos löytyä ja sen ehtii ehkä jopa lukea.

Järjen käyttöä haastavalla teoksella tarkoitan tässä yhteydessä sellaista kirjaa, jota lukijana on tullut vältelleeksi juuri siitä syystä, että on miettinyt mahtaako siitä ymmärtää mitään. Etukäteen voi olla vaikea tietää haastaako kirja todella omaa järjen käyttöä, mutta tärkeintä tässä haasteessa on tarttua siihen kirjaan ja todeta asia itse. Voihan olla, että kirja olikin mukavan leppoisaa luettavaa, eikä ollenkaan niin vaikea kuin luuli. Siitäkin saa kirjoittaa. Tärkeitä on vain tarttua toimeen ja antaa itselleen mahdollisuus. Siitä on tässä haasteessa kyse.

Kahdelle haasteeseen osallistujalle lähtee arvonnan jälkeen teemaan liittyvä yllätyspaketti!!

Palaan aiheeseen vielä myöhemmin ja linkitän tämän postauksen tuohon sivupalkkiin, niin halukkaat löytävät kommentoimaan.

9 kommenttia:

Jaakko kirjoitti...

Tähän osallistun! Hieno haaste.

Olin muuten eilen kuulijan Ajatteluviikon tapahtumassa HY:n Tiedekulmassa kuuntelemassa "ajattelijoita" Soininvaara ja Valtaoja.

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Hauska haaste! Täytyypä pistää mietintään, millä kirjalla haastaisin itseni :)

Linnea / pigeonnaire kirjoitti...

Mukana! Mukana! Ajatusten haastaminen on kivaa :)

Disa kirjoitti...

Ehdottomasti mukana, tällaista tarvitaan! :D

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Mielenkiintoinen haaste. Olen todennäköisesti mukana. :)

Teresita kirjoitti...

Kyllä, kyllä! Mukaan vaan! Pitää itsekin hieman pohtia ensin millä kirjalla omaan haasteeseeni vastaan.

Ajattelun viikosta on sen verran vielä kommentoitava, että eilistä Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmaa katsoessani en voinut kuin todeta olevani Kaarina Hazardin kanssa samaa mieltä: ajattelu on eri asia kuin asiat, jotka mieleen juolahtavat. Helsingin Sanomat oli kysellyt suomalaista, mitä nämä ajattelevat ja lista kohdistui tietysti kaikkeen tavallisen arkipäiväiseen. Mutta kyllä nuo kaksi asiaa pitää erottaa toisistaan. Ajattelu tämän viikon teeman mukaisesti ei tarkoita vain normaalia asioiden virtaamista korvien välissä, vaan hieman enemmän keskittymistä vaativaa, johonkin päämäärään tähtävää ajatustoimintaa. En lukenut Hesarin juttua, mutta voisin veikata, että kysymyksen asettelu ei ole ollut ihan teemanmukainen.

Elma Ilona kirjoitti...

Taidanpa osallistua Murakamin "The wind-up bird chroniclesilla". Sputnik, rakastettuni on jäänyt ainokaiseksi Murakamikseni, Bird chronicles on kiehtonut mutta kynnys on korkea kun se on aika paksukin vielä... mutta koetan lukea sen 13.1. mennessä!

Teresita kirjoitti...

Elma Ilona, tsemppiä lukemiseen! Vielä pari viikkoa aikaa!

Elma Ilona kirjoitti...

Murakami olikin niin paksu, etten millään olisi ehtinyt... vaihdoin sitten lennossa kirjaa, eli osallistun tällä:
http://tarinautical.blogspot.fi/2013/01/esko-valtaoja-kaiken-kasikirja.html