maanantai 6. elokuuta 2012

Lusmuilua

Kesäloma on mennyt maalatessa ja puutarhaillessa. Vähän olen kuitenkin ehtinyt lusmuilemaankin ja lueskelemaan. Sain kuin sainkin luettua ensimmäisen e-kirjani. Pride and Prejudice oli yllättävän rivakasti luettu, vaikka pelkäsin, etten ymmärrä puoliakaan Austenin käyttämästä sanastosta. Pelko oli onneksi turha. Vaikken itse pystyisikään käyttämään vastaavaa korukieltä, ei ymmärtämisen puolesta kuitenkaan ollut ongelmaa. Pahimpien sanojen kohdalla Kindlen sisältämä Oxford English Dictionary osoittautui erityisen käteväksi. Muistin vasta kirjan loppupuolella, että Kindlestä löytyy myös ominaisuus, jolla tekstistä voi merkata kohtia, jotka haluaa vielä myöhemminkin helposti löytää. Olisi ollut muutamakin lause, joihin voisin palata jälkeenpäin, mutten todella muistanut merkitä niitä... 

Pitänee siis yrittää löytää ne jossain välissä.

Lukemani Pride and Prejudice oli ladattu Project Gutenbergista (tiedoston nimi 1342) ja siinä oli valmiiksi fonttikoko todella kohdallaan ja riviväli sopivan väljä. Se lisäsi lukemisen sujuvuutta huomattavasti. Lisäksi huomasin erään e-lukulaitteen loistavan ominaisuuden (tai ainakin minulle loistavan). En pysty vilkuilemaan seuraavalle sivulle edellistä lukiessani. Mahtava ominaisuus. Olen kehittänyt vilkuilusta jo pahasti häiritsevän tavan. Tai ehkä se on vain osoitus keskittymiskyvyn puutteesta. Joka tapauksessa en muista että olisin nauttinut lukemisesta hetkeen yhtä paljon. Kyynikko minussa tosin toteaa, etten ole kyllä lukenutkaan hetkeen mitään ;) Ja pahoittelen kovin jatkuvaa Kindle-hehkutustani, mutten ole vielä löytänyt siitä mitään moitteen sijaa. Ei se täysin paperikirjoja kohdallani koskaan tule korvaamaan, mutta varmasti kovassa käytössä tulee olemaan.


Mitä tulee sitten itse teokseen, se on kyllä todella hauska! Tämä oli ensimmäinen Austenin klassikko, jonka olen lukenut. Elokuvat ja sarjat on tosin katsottu moneen kertaan, mutta nehän eivät koskaan ole sama asia kuin itse kirja. Elokuvissa/sarjassa päähuomio on vuosisadan rakkaustarinassa, mutta kirjassa mielestäni keskitytään enemmän Austenille tyypilliseen tapaan ihmisten luonteen piirteisiin ja siihen kuinka nuo piirteet vaikuttavat ihmisen sosiaaliseen käyttäytymiseen. Rakkaustarina tulee kirjassa vähän kylkiäisenä ja mielestäni välttää kaikista tuhkimoaineksista huolimatta pahimmat siirappikarikot. Kirjan dialogi on paikoin todella hupaisaa. Suosittelen ehdottomasti luettavaksi alkuperäiskielellä!

Seuraavana on menossa Sense and Sensibility, josta muutaman kappaleen jälkeen olen huomannut, että kirjassa on ollut todella vähän dialogia verrattuna tähän edelliseen. Austenin tuotannosta on tehty taatusti niin monta kirjallisuustutkimusta, että tähänkin huomioon löytynee omansa. Ehkä yritän löytää jotain tieteellistä faktaa huomioni perustaksi ennen kuin kirjoittelen lisäkommentteja...

Lomaa on vielä vähän jäljellä. Toivottavasti säät suosivat, jotta voin vielä vaikka edes yhden päivän viettää aikaansaamatonta lomalaisen elämää :)


4 kommenttia:

Ahmu kirjoitti...

Maalailu ja puutarhanhoito ovat ihan hyviä tapoja viettää kesää. Lukemisesta ei pidä ottaa turhaa stressiä ;)

Saitko muuten s-postini?

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

P&P ja S&S ovat ihania, etenkin kirjoina ja varsinkin alkukielellä! <3

Booksy kirjoitti...

Ihanaa, joku lukee Austenia ekaa kertaa ja tykkää! :-)

Teresita kirjoitti...

Ahmu: Sain sähköpostin, kiitos! Calibren avulla sain tiedoston helposti Mobi-muotoon ja sitä on huomattavasti mukavampi lukea Kindlellä kuin tietokoneen ruudulta! Oikein toimiva ratkaisu!

Pelkäsin hieman etukäteen, että Austenin kirjat ovat jotenin "vanhahtavia". Olen monissa kotimaisissa kirjoissa törmännyt siihen, että nykypäivänä luettuina osa mennen ajan kuvauksesta on suorastaan naiivin tuntuista. Mutta nyt ymmärrän paremmin Austenin suosion ja kirjojen viehätyksen. Se ei ole pelkästään juonessa vaan nimenomaan sellaisessa ajattomassa henkilöhahmojen kuvauksessa.