tiistai 24. heinäkuuta 2012

Loma ja Kindle

Jopas. Sehän on kohta heinäkuun loppu.

Tajusin, että viimeisin lukemani kirja on Tuulen nimi. Toukokuun alussa. En halua muuttaa edelleenkään blogiani työkiireiden analysoimiseksi, mutta se on todettava, että ensimmäistä kertaa piiiiiitkiin aikoihin olen ollut tilanteessa, jossa ei vaan jaksa lukea. Tai lähinnä ei pysty keskittymään. Tekemistä ja ajattelemista riittää niin paljon, ettei vaan pysty pysähtymään hetkiseksi yhden asian pariin. Olo on kuin sähköjäniksellä, vaikken rehellisesti puhuen oikeastaan tiedä millaista on olla jänis.

Kirjoja on joka tapauksessa kesken useita. Niitä lojuu yöpöydällä, eteisen piirongin kulmalla, ikkunalaudalla, kirjahyllyssä ja työhuoneen lattialla. Olen aloittanut dekkareita, romantiikkaa, seikkailua, fantasiaa, elämänkertoja ja luonnontieteitä. Kokeilin jopa puhdasta hömppää. Ei onnistu.

Mutta, eilen alkoi loma. Ensimmäiset kokonaiset viikot tämän vuoden puolella ja ensimmäiset viikonloput kolmeen kuukauteen. Tarkoitukseni ei siis ole valittaa töistäni, joiden luonne on aika epätasainen, vaan lähinnä iloita siitä, että lomaankin on välillä mahdollisuus kaikesta huolimatta. Itsepä olen alani ja työni valinnut. Ja vielä aloittanut remonttihommat kotosallakin. Rakentamisesta en siis pääse eroon missään.

Semmoista se on välillä. Pidä tässä nyt sitten lukupäiväkirjaa, kun ei saa mitään luettua. Mutta, ei siitä kuitenkaan sen enempää. Nokka kohti uusia seikkailuja!

Sain kesäkuussa kutsun kirjabloggaajien iltaan ja olin kovin pahoillani, kun osui pitkiä työpäiviä juuri samoihin aikoihin. Unohdin kiittää kutsustakin kaiken kiireen keskellä, joten kiitokset Nuoren Voiman Liitolle näin jälkikäteen! Olin kovin otettu kutsusta ja olisi ollut todella hauskaa osallistua. Toivottavasti paikalle päässeillä bloggaajilla oli mukava ilta!

Jotta minulla olisi jotain muutakin kommentoitavaa, kuin turhanpäiväiset päivitykset työkiireistä, ajattelin esitellä nyt uuden uutukaisen tuttavuuteni: Kindle Touch 3G:n.

Olen vähän tekniikkafriikki ja pikkuisen nörtti, joten Kindle on kiinnostanut minua jo aika pitkään. Mietin jossain vaiheessa, että tulisiko luettua niin paljon englanninkielistä kirjallisuutta, että laitteen hankkiminen kannattaisi ja sitä, miksi hankkisin moisen laitteen, kun kirjahyllyni pursuaa lukemattomia opuksia.

Tänä kesänä palkitsin kuitenkin itseni tuhlaamalla leijonanosan lomarahoista Kindleen sen kummempia syitä tai perusteluita miettimättä.

Tässä siis ensikokemuksiani.

Tilasin Kindlen Amazonista eräänä maanantaiaamuna ja jo torstaina samalla viikolla sain yhteydenoton UPS:ltä sähköpostiini tullimuodollisuuksia varten. Tullin puolesta tarvitaan henkilötunnus, muuten mitään lisäkustannuksia tai dokumentteja ei asiaan liity. Satuin huomaamaan viestin vasta parin päivän päästä, joten Kindle saapui kotiovelle noin kolme päivää myöhemmin, kuin mikä olisi ollut ajallisesti mahdollista. Eli siis noin viikon toimitusaika. Mielestäni erittäin nopeaa ja hyvää palvelua.

Valitsin Kindle versioksi Touch 3G:n eli pystyn ostamaan Amazonilta kirjoja missä vain, missä puhelinverkko kuuluu. Laite ”tippuu” normaalisti kännykän tavoin EDGE-verkkoon, jos 3G:tä ei ole saatavilla. Laitteen hinta oli 189 USD. Ilman 3G:tä olisi ollut vähän halvempi ja silloin tarvitsee aina kirjoja ostaessaan löytää jokin langaton verkko, johon liittyä. Olisin voinut siis käyttää kotimme langatonta aivan hyvin ja säästää tässä 50 USD, mutta nörtti on nörtti vaikka voissa paistaisi ja kaikenlaisia ominaisuuksia on pakko saada ;)


Kindlessäni on 6 tuuman näyttö. Oheisessa kuvassa näkyy mustekynä laitteen vieressä, siitä saa ehkä kouriintuntuvan käsityksen mitä näytön koko tarkoittaa. Laite vastaa korkeus- ja leveysmitoiltaan suurinpiirtein suomalaista pokkaria eli noin A5-kokoa. Siis suurinpiirtein. Varsinainen näyttö on tietysti vähän pienempi. Paksuus on sellaista ohuehkon kännykän luokkaa, mahtaisiko olla puolisen senttiä. Tarkemmat speksit löytyvät täältä, jos joku kaipaa. Tärkeintä on se, että laite lepää helposti yhdellä kädellä ilman, että tarvitsee venyttää sormiaan ääriasentoon. Vastaavasti nurkasta voi pidellä yhdellä kädellä ilman, että sormet väsyvät kovasti laitteen painoon.

Kindlen takapinta on tekstuuriltaan mattamainen eli siitä on hyvä pitää kiinni eikä se ole liukas. Itse hankin Kindleeni sekä suojatarrat että -kotelon. Tarrat tilasin täältä, mutta ne eivät ole vielä saapuneet, sillä otin niihin halvimman mahdollisen toimituksen, joka kestänee kuukauden päivät. Kotelon tilasin M-Edgeltä, koska ihastuin huopapintaan ja minulle sopivaan neutraaliin väriin. Kotelon tilaaja sai kaupan päälle noin 20 USD arvoisen (!) lukuvalon, joka sujautetaan kotelossa olevaan valoa varten tehtyyn taskuun.

Niille, jotka eivät ole laitteeseen perehtyneet tiedoksi, ettei laitteessa ole taustavaloa. Jos yrität lukea pimeässä, tarvitset vastaavan valon, kuin jos lukisit tavallista paperiversiota. Olen joskus kokeillut sellaisia lukuvaloja, jotka kiinnitetään tavalliseen kirjaan, jotta voisin lukea iltaisin sängyssä häiritsemättä puolisoani, mutta olen kokenut ne erittäin epäkäytännöllisiksi. Ovat aina tiellä, kun yrittää kääntää sivua ja jos ne asemoi tarpeeksi korkealle, valoa tulee ympäri huonetta siten, että varmasti killittää sekä omaan silmään että häiritsee puolison unta.

Kindlessä ei tietysti tule sivujen kääntämisestä johtuvaa ongelmaa ja sen lisäksi ainakin tämä kaupan päälle saamani valo on suunniteltu hieman pidemmälle kuin ne halpisversiot, joita olen aikaisemmin kokeillut. Valossa on pitkä joustava varsi ja kääntyvä runko, joten valon suuntaukseen on paljon vaihtoehtoja. Sen saa asemoitua todella hyvin niin, ettei se heijasta näytöltä eikä muutenkaan häiritse silmiä. Lisäksi ko. valossa on säädin, jolla voi säätää kirkkautta. Loistava tuote.


Kindle on helppo sujauttaa suojakoteloon ja ottaa sieltä pois. Suojatarroja ei suojakotelon vuoksi välttämättä tarvitse, mutta tässä iski turhamaisuus. Tarrat olivat niin kauniita, joten yhdet oli pakko hankkia ihan vain tuhlaamisen ilosta. Niistä lisää, sitten kun saapuvat. Suojatarroja saa myös näytölle, mutten ole koskaan semmoisista perustanut. Jos ei näyttö kestä käytössäni, niin ei sitten kestä. Puhdistus sormenjäljistä onnistuu muuten siivouksen käytettävillä mikrokuituliinoilla erityisen hyvin. Ei sellaisilla ihan sileillä, vaan hieman nukkapintaisemmilla. 

Testasin Kindle Storea ja hankin Stephen Hawkingin ja Leonard Mlodinowin A Brifer History of Time -teoksen. Minulla on Amazonilla tili, joten tilaus on helppoa, jos vaan luottokortilla on mitä vinguttaa. Kirja latautui laitteeseen alle minuutissa ja oli välittömästi valmis luettavaksi. Ostaminen on tehty niin helpoksi, että oikeastaan hirvittää. Toisaalta, juuri sellaisesta pidän. Käyttäjökokemus on pelkästään positiivinen. Sellainen on nykyisin ehdoton kilpailuvaltti.


Laite on muutenkin sopivan yksikertainen ja silti riittävillä ominaisuuksilla varustettu. Insinöörille erittäin poikkeavaan tapaan luin käyttöohjeen kokonaan läpi ennen kuin aloin käyttää laitetta. Ja kun testailin, mitä kaikkea sillä voi tehdä, en kaivannut oikeastaan mitään muita ominaisuuksia. Voi olla, että myöhemmin muutan mieleni, mutta toistaiseksi olen ollut erittäin tyytyväinen. Näytöstä on helppo lukea. Taustavalon puuttuminen on sopiva silmille, koska itselläni jatkuva näyttöpäätetyö on aiheuttanut jo nyt sen, että joudun säätämään kaikkia näyttöjä aina himmeämmäksi.

Laitteen sisällön saa lajiteltua haluamiinsa kansioihin tai olla lajittelematta. Järjestämistapoja on useita, joko teoksen nimen, tekijän tai hankkimisajankohdan mukaan. Laite muistaa, missä kohtaa olet ollut ko. teoksessa menossa, joten lukemisen jatkaminen ja teosten välillä hyppiminen on helppoa.

Paljon on myös muita ominaisuuksia, mutta niistä lisää myöhemmin, kunhan perehdyn niihin enemmän. Teen toisen postauksen Kindleen hankittavasta sisällöstä, kunhan perehdyn siihenkin vähän tarkemmin.

Olen jonkin verran lukenut kommentteja, että Amazon pitäisi pistää boikottiin milloin patentteihin liittyvistä syistä, milloin Wikileaksin takia. Taustoihin en ole perehtynyt kuin pintapuolisesti, joten en ala ruotimaan sitäkään tässä tarkemmin. Kukin valitkoon taistelunsa, tämä ei todennäköisesti ole minun. En ole hetkeen ollut yhtä tyytyväinen yhteenkään hankintaan tai itse ostoprosessiin.

Stay tuned.

P.S: Olen ollut Bloggerista pois ihan liian kauan. En meinaa edes kuvia osata liittää tänne enää. huh.

5 kommenttia:

Raija / Taikakirjaimet kirjoitti...

Kindle-kirjoituksesi osui sopivaan hetkeen. Kävimme keskustelua ekirjoista ja lukulaitteista Twitterissä, joten linkitin kirjoituksesi sinne. Itselläni on Kindle Keyboard, mutta en ole kirjoittanut juuri siitä käyttökokemusjuttua. Readerista ja iPadista sekä ekirjoista ja niiden hallinnoinnista kylläkin.

Mielelläni kuulisin lisää kokemuksiasi kosketusnäytöstä. Itselläni se tuottaa hutilyöntejä iPadissa (en tiedä missä pitäisin sormiani).

Teresita kirjoitti...

Kerrankin jotain oikeaan aikaan oikeassa paikassa ;)...

Pitääkin kirjoittaa vähän tuosta kosketusnäytön käytöstä seuraavassa Kindle-postauksessa. En kauheasti löytänyt vertailuja eri laitteiden välillä suomeksi enkä jaksanut perehtyä kovasti englanninkielisiin, joten ajattelin kirjoitella aika paljonkin vielä Kindlestä, ihan vaan siksi, että joku saattaa löytää tietoja itselleen sopivasta tai sopimattomasta laitteen.
Itse en ole paljoa iPadiä käyttänyt, mutta jos näyttö toimii kuten iPodissa, voin kertoa, että Kindlen kosketusnäyttö ei aiheuta ainakaan itselleni niin paljon hutilyöntejä.

Toki siihen voi vaikuttaa myös se, että iPadin kannattelu voi olla vaikeampaa yhdellä kädellä laitteen koon vuoksi, kun taas Kindle toimii helposti siten, että laite on toisessa kädessä ja toisella täppäilee ruutua. Eikä Kindlessä ole ehkä niin paljon pieniaä linkkejä joihin pitäisi osua, vaan ne toiminnot mitä laite tarjoaa on nimenomaan täppäilyyn mitoitettuja.

Salla kirjoitti...

Mahtava juttu! Mullekin tuli just pari päivää sitten Kindle Touch 3G ja eka kirja menossa sillä. Sain heti sinultakin hyviä vinkkejä. :)

Ofelia kirjoitti...

Mulla on ihan Kindle-kuume... Siksipä tämä postaus olikin varsin mielenkiintoinen. Itse olen ajatellut sitä halvinta versiota.

Sellainen asia vain kiinnostaa, että sen jälkeen kun on ostanut laitteen Yhdysvalloista, voiko vaivatta kirjoja latailla minkä maan Amazonilta tahansa. Noin karkeasti näyttäisi nimittäin siltä, että britti-Amazon olisi halvempi, joskaan en kyllä ymmärrä, miksi. (Tiedä sitten, mutten usko, että käsitykseni valuuttakursseistakaan olisi kovin vinoutunut...)

Teresita kirjoitti...

En ole ihan varma tuosta eri maiden mahdollisuuksista. Varsinainen laite minulle tuli US Amazonilta ja jostain linkistä aikanaan luin, ettei ole mahdollista Suomeen edes tilata muualta. Ellei osoite satu olemaan esim. Briteissä. Kindle Store näyttää minulla ainakin olevan US versiota vastaava. En tosin ole verrannut esim. UK Amazonin Kindle Storeen, että olisiko se halvempi pidemmän päälle. En oikein osaa sanoa tämän hetken valuuttakursseista mitään, kun tuntuu, että euro on kohta dollaria vastaava.

Kindlen versiosta voin todeta sen verran, että uskoisin, että olisin pärjännyt ilman kosketusnäyttöä ja 3G:tä. Näiden ominaisuuksien kohdalla iski vain fiilis, että pakko saada ne, vaikka ilmankin pärjäisi.

Jos on kotona langaton tai pääsee jossain siihen helposti käsiksi, ei periaatteessa tee 3G:llä mitään erikoista. Vastaavasti kosketusnäyttö tuskin on täysin välttämätön, mutta itselleni se on vain nykyisin kynnyskysymys, koska olen jo niin tottunut siihen. Kätevä se on joka tapauksessa.

Yleisesti ottaen olen ollut todella tyytyväinen hankintaani. Aloitin Pride and Prejudicea ja unohduin äkkiä lukemaan pariksi tunniksi.. Ei ole päässyt tapahtumaan moista varmaan puoleen vuoteen. Eli Kindle toimii kyllä niinkuin toivoin :)