sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Iltapäivä Kindlen seurassa

Lupasin lisää Kindle-kokemuksia, joten tässä muutama.

Kindlen mukana tulee USB-piuha, jolla laitteeseen voi ladata virtaa tietokoneesta. Tilasin kuitenkin mukaan eurooppalaisen töpselin, jotta voin tarvittaessa ladata Kindleä vaikkei tietokoneita olisi lähimaillakaan. AC-adapteri maksoi piirua vaille 10 USD ja ollut on hyödyllinen jo nyt.

USB:n kautta saa tietysti ladattua Kindleen myös materiaalia tietokoneelta. Suoraankin Kindleen  niitä saa verkosta ja siitä lisää tuossa hetken päästä. Lataaminen tietokoneelta on joka tapauksessa helppoa, Kindle toimii kuten USB-muisti. Itselläni on käytössä Mac, mutta veikkaisin, että homma toimii samoin Windows-koneilla eli laitetta ei voi käyttää lukemiseen tai kirjojen ostamiseen sinä aikana, kun siihen ladataan koneelta tiedostoja. Kindlen voi kuitenkin poistaa näkymästä USB-muistina ihan kuten muistitkin poistetaan ja jättää piuhan silti tietokoneeseen. Silloin virta latautuu, mutta Kindleä voi käyttää lukemiseen.


Pieni huomautus kovakouraisille ja huolettomille käyttäjille. Kannattaa laittaa USB-piuha ihan rauhassa kiinni eikä hosua sen kanssa. Tyypilliseen tapaani sain jo naarmutettua näyttöä, kun sohin piuhaa kiinni puolihuolimattomasti ja totesin samalla, ettei näyttö ole ihan niin kestävää tavaraa kuin puhelimeni kosketusnäyttö. Tämä on siis täysin käyttäjän vika, ei laitteen. Naarmu on onneksi pienen pieni eikä näy lukiessa, mutta sai minut syömään sanani näyttöjen suojatarroista saman tien. Olen aivan uskomaton tohelo. Toisaalta olen myös hyvä testaaja; jos laite kestää minun käytössäni, se todennäköisesti kestää mitä vain ;)

Sitten sisältöön.

Kindlessä on oma nettiselain, joka Amazonin ohjeen mukaan on experimental eli enemmän tai vähemmän testiversio-tyyppinen. Useimpien sivujen käyttö vaatii ohjeen mukaan Wi-Fi-yhteyden eli pelkkä 3G ei tässä riitä. Testasin selainta Project Gutenbergin avulla. Gutenbergistä lisää tietoa täältä, mutta lyhyesti: hyvä paikka hankkia englanninkielisiä klassikkoteoksia ilmaiseksi. Itse latasin Jane Austenin Pride and Prejudicen. Jonkin verran teoksia löytyy myös suomeksi. Kiva homma, ilmaista luettavaa Kindleen parissa minuutissa.

Selain on suunniteltu mobiilikäyttöön ja koska Kindlen näyttö on mustavalkoinen, selain ole tämän laitteen tärkein tai kätevin ominaisuus. Mutta ihan hyödyllinen olla olemassa edes jonkinlaisena versiona.

Kindle Storesta olikin jo aiemmin puhetta, että homma toimii helposti luottokortin ja Amazon-tilin avulla. Englanninkielisten kirjojen valikoima on aikamoinen. Sen lisäksi löytyy teoksia espanjaksi, saksaksi, ranskaksi, italiaksi ja portugaliksi. Suomenkielisiä teoksia ei ole toistaiseksi Kindle Storesta saatavilla. Tässä esitän toiveen, jonka olen nähnyt myös muualla verkossa: kustantajille terveisiä, e-kirjoja suomeksi myös Amazoniin kiitos!

Koska Storen käyttö toimii 1-Click periaatteella eli tilin perusteella eikä tilaajan tietoja tarvitse antaa joka kerta, kannattaa suojata Kindlensä salasanalla, joka on mahdollista asettaa päälle laitteen asetuksista. Ainakin jos hukkaa laitteensa tai joku varastaa sen, menee ehkä hieman pidempään ennen kuin siitä voi ulkopuolinen hyötyä, jos joutuu edes vähän näkemään vaivaa salasanan rikkomisessa. Ja siinä ajassa ehtii kuolettaa korttinsa tai poistaa sen Amazonin tililtä. 

Kindlellä voi lukea mm. MOBI ja AZW -tiedostomuotoja. Myös PDF on luettavissa, mutta sen fonttikokoa ei pysty säätämään, joten A4-kokoinen sivu näkyy todella pienellä. Monet muut lukulaitteet käyttävät EPUB-muotoa, jota Kindle ei sellaisenaan lue. Halusin tehdä pienen testin ja latasin Macille ilmaisen käännösohjelman nimeltään Calibre ja käänsin sillä yhden kokeilu-EPUB:in MOBI-muotoon. Hyvin toimii. Käyttämääni tiedostoa ei oltu suojattu mitenkään, joten käännös onnistui helposti. Testailen tätä varmaan lisää myöhemmin, joten postauksia varmaan luvassa asiasta vielä.

(Itselleen EPUB-muodossa ostetuista tiedostoista ja niiden kääntämisestä Kindlelle sopivaan muotoon suosittelen tätä ja tätä.)

Edellisen postauksen kommenteissa oli puhetta kosketusnäytön herkkyydestä. Astun tässä nyt todella pahasti harmaalle alueelle yrittämällä kommentoida asioita, joihin en ole pitkäaikaisesti perehtynyt. Wikipediaan ja omaan kokemukseeni viittaan tässä :)

IPad ja muut Applen kosketusnäytöt ovat kapasitiivisia eli ne reagoivat sormen aiheuttamaan sähkökentän muutokseen. Niitä ei voi siis käyttää esim. kynällä tai kynnen kärjellä. Tämä aiheuttaa itselleni kovasti hutitäppäilyjä iPodissa.. Kapasitiivisilla näytöillä on kuitenkin se mahdollisuus, että voidaan käyttää erilaisten kosketusten yhdistelmiä, jotka käsittääkseni ovat hankalia muilla näytöillä.

Minulla on nokialainen kosketusnäyttöpuhelin, jonka näyttö on puolestaan resistiivinen eli perustuu näyttöön kohdistuvaan paineeseen. Näyttöä voi käyttää vaikka kynällä. Erotuksena Kindleen, aivan minimaalisen pieni hipaisu näyttöön ei saa mitään aikaan.

Kindle Touch käyttää käsittääkseni optista tekniikkaa, joka perustuu kuvasensoreihin näytön eri puolilla. Kun vie sormen miljoonasosa millin päähän näytöstä eli ei edes hipaise sitä, niin silti näyttö reagoi, koska lähellä näyttöä sijaitsevat sensorit havaitsevat, että jotain on tullut niiden väliin. Eli Kindlen näyttöä ei todellakaan tarvitse painaa, pelkkä kevyt kosketus riittää, mutta näyttöä kannattaa käyttää kaikessa rauhassa eli mitään nopeusennätyksiä ei kannata yrittää. Kindle Touchissa kannattaa lisäksi huomata se, että koko laite on suunniteltu nimenomeen lukemiseen ja täppäilyyn. Eli toiminnot ovat sen kokoisissa ”ruuduissa”, että niihin on oikeasti helppo osua.

En ota kantaa siihen mikä näyttö on paras tai toimivin, koska kuhunkin laitteeseen on varmasti pyritty saamaan sille sopivin tekniikka ja uutta keksitään koko ajan. Joka tapauksessa Kindlen kosketusnäyttö toimii mielestäni hyvin ja ominaispiirteisiin tottuu nopeasti. Tuo hipaisuherkkyys yllätti vähän aluksi ja sivuja vaihtui välillä enemmän kuin piti, mutta se olikin vain käyttäjän tekniikasta kiinni... Tähän asti kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia.

Lähdenkin tästä jatkamaan ensimmäistä Kindle-kirjaani Bennettin neitien seurassa! Lydia on menossa naimisiin!

2 kommenttia:

Raija / Taikakirjaimet kirjoitti...

Hieno raportti jälleen. Calibre on tosiaan kätevä, olen käyttänyt sitä oman ekirjastoni organisoimiseen. Kätevää silloin kun ekirjoja on jo useita satoja.

Minusta suomalaiset ekirjan myyjät voisivat suosiolla tarjota asiakkailleen kirjat epubien lisäksi vaihtoehtoisesti myös mobi-formaatissa. Ei tarvi laittaa edes Amazoniin myyntiin. Lisäisi ehkä Kindle-omistajien intoa ostaa suomenkielisiä ekirjoja, kun ei tarvitse itse ruveta suojauksia rikkomaan. Kaikki eivät viitsi vaivautua siihen, koska se ei tunnu lailliselta puuhalta.

Kindlen kosketusnäyttö kuulostaa yhtä herkältä kuin iPadini, jossa onnistun usein kääntämään enemmän kuin yhden sivun kerrallaan. Olen siis tyytyväinen omaan näppäin-Kindleen.

Teresita kirjoitti...

Veikkaan, että Amazon haluaa pitää monopolin mobi-tiedostoon, jotta saa hiluja jokaisesta myydystä tiedostosta. Oli miten oli, joku toimija voisi olla niin lukijaystävällinen, että ottaisi asiakseen hoitaa rahapolitiikan ja sopimusasiat kuntoon, niin todellakin voisi laillisuuden puitteissa lukea mitä vaan e-kirjoja.

Kindlessä ei varmaan tosiaan tarvitse kosketusnäyttöä, vaan näppäinversiolla pärjää aivan mainiosti. Ruutuahan ei tosiaan ole tarkoitus tökkiä koko aikaa, vaan keskittyä lukemiseen ;) Itsellä vaan iski nörttivaihteen päälle ja kaikenlaisia lisäominaisuuksia oli pakko saada.

Kokonaisuutena olen edelleen todella tyytyväinen hankintaani.