torstai 23. helmikuuta 2012

Book Hunteria testaamassa

Lainailen paljon kirjoja kavereilleni ja isöäidilleni. Pari kertaa on tullut tenkkapoo, kun en olekaan muistanut mitä olen kenellekin lainannut. Ei siksi, että pelkäisin etten saa niitä takaisin, vaan siksi, etten haluaisi ehdottaa kavereille toista kertaa samaa kirjaa... 

Mietin siis jonkinlaista arkistointijärjestelmää. Jep, olen hullu, kun en keksi parempaa tekemistä kuin luetteloida vaatimatonta kirjastoani. Joka tapauksessa, etsiskelin ilmaista ohjelmaa, jolla pitää yllä tällaista luetteloa. Törmäsin ohjelmaan nimeltä Book Hunter, jota ajattelin testata. Ohjelma toimii vain Macilla. Täältä löytyy lisätietoa.

Se lukee tietokoneen kameran avulla kirjojen ISBN-viivakoodeista niiden tiedot ja tuo kansikuvatkin automaattisesti luetteloon. Siis ihannetilanteessa. Joka puolestaan on se, että kirja löytyy Amazonin tietokannasta. Kaikki englanninkieliset kirjani sain siis arkistoitua helposti. Kotimaisissa on sitten enemmän hommaa. Loppujen lopuksi ei kuitenkaan mielettömän paljon, mutta silti 92 niteen jälkeen alkaa jo kyllästyttää. Aloinkin jo miettiä, mikä on loppujen lopuksi "vaatimaton kirjasto"? En tajunnutkaan miten paljon minulla loppujen lopuksi onkaan opuksia kertynyt. 92 oli vasta alkua..

Ohjelmassa on joka tapauksessa se kaipaamani ominaisuus, johon saan jokaisen kirjan tietoihin talteen kenelle sen olen lainannut ja milloin. Lisäksi ohjelmassa on jo valmiina oma kansio niille kirjoille, jotka minä olen lainannut muualta. 

Suurin ongelmani luetteloinnin suhteen oli kirjojen luokittelu ja hakusanojen valinta. Ohjelmassa on hyvin toimiva hakutoiminto, jossa voi valita useista eri luokitteluvaihtoehdoista millä hakea. Pitää vaan olla ensin jotain tietoa mitä hakea. Eli jos joku joskus tätä ohjelmaa käyttää, kannattaa hetki miettiä miten kirjastonsa jaottelee. Muuttaminen on toki mahdollista, mutta luonnollisesti jokaisen niteen läpikäymisessä menee hetki. Eli hakutoiminto on luonnollisesti tasan tarkkaan niin hyvä kuin syötetty data.

Riittävän yksinkertainen ja silti monipuolinen ohjelma!


3 kommenttia:

Ahmu kirjoitti...

Oho. Kuulostaa juuri sinulta ryhtyä tällaiseen hommaan ;)

Teresita kirjoitti...

Toiset toteuttavat itseään musiikillisesti, toiset kirjoittamalla, toiset vaikka piirtämällä tai ehkä käsitöitä tekemällä. Ja sitten on meitä, jotka saavat mielensä rauhoitettua vasta kun kaikki on luetteloitu ja järjestelty. Ei siis ihmekään, etten oikein saa mitään muuta aikaiseksi ;)

Disa kirjoitti...

Oho, tuota on kyllä kokeiltava :P
(ehkä sitten joskus, kun oma kotikirjasto on hiukan mittavampi, on kiva nähdä minkä teemaisia teoksia on eniten, jne...)
Arkistointi kuulostaisi ihan mukavalle sadepäivän hommalle