sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Room

Emma Donoghue

(kustantaja Picador 2010)

"Usually I'm not allowed draw on any bits of Room or furnitures. When I was two I scribbled on the leg of Bed, her one near Wardrobe, so whenever we're cleaning Ma taps the scribble and says, "Look, we have to live with that forever." but my birthday tall is different, it's tiny numbers beside Door, a black 4, and a black 3 undeneath, and a red 2 that was the color our old Pen was till he ran out, and at the bottom a red 1."

Aivan mahtava kirja! Näin tämän Suomalaisen hyllyllä ja kävin kysäisemässä josko tätä on jo suomennettu. Ei ilmeisesti löydy kyseiseltä kirjailijalta vielä mitään suomeksi, joten päätin kokeilla englanniksi; sen verran mielenkiintoiselta takakansi vaikutti. Valinta oli hyvä ja suosittelen tätä luettavaksi ihan kaikille. Toivottavasti se myös suomennetaan joskus, niin vielä useampi lukija voi siihen tutustua. Kirjaa ei malttanut laskea käsistään.

Room on kertomus Jackista ja hänen äidistään. Jack täyttää kirjan alkaessa viisi vuotta ja hän kertoo elämästään Huoneessa (käännökset by allekirjoittanut), joka on kooltaan 11 jalkaa kanttiinsa.  Jack nukkuu Vaatekaapissa ja syö ruokansa omalla Lusikallaan. Matolla hän leikkii äitinsä kanssa päivittäin ja toteuttaa muita tärkeitä jokapäiväisiä rutiineja. Jack saa katsoa TV:tä päivittäin hetken aikaa, muttei liikaa, jottei hän muutu zombiksi. TV:ssä asuu erilaisia hahmoja, joista osasta on tullut Jackin parhaita kavereita. Iltaisin Jackin pitää mennä ajoissa nukkumaan ja muistaa sulkea Vaatekaapin ovet, jottei Old Nick näe häntä. Old Nick vierailee Jackin äidin luona iltaisin ja öinä joina Jack ei saa unta hän laskee kuinka monta kertaa Old Nick saa Sängyn narisemaan. 

Eräänä päivänä Jackin äiti paljastaa sattumalta, että osa TV:ssä näkyvistä asioista onkin yhtä eläviä ja oikeita kuin Jack itse. Lisäksi äiti kertoo, että heidän pitäisi yrittää poistua lukitusta Huoneesta. Tämä hämmentää pientä poikaa kovasti.

Enempää en spoilaa, koska tässäkin kirjassa osa hienoudesta on siinä, ettei tiedä etukäteen mitä kirjassa tapahtuu. Kirja on häiritsevä ja hieman ahdistava, samalla kuitenkin hienosti kirjoitettu, todella paljon oivalluksia ja ajatuksia herättävä. Emma Donoghue on pystynyt kirjoittamaan tarinan siten, että Jackiin on helppo samaistua ja pienen pojan ajatusmaailma tuntuu uskottavalta. Äidin ajatusmaailmaa ei käsitellä kuin Jackin näkökulmasta ja tämä valinta tekee myös lukemisesta mielenkiintoisen.

Kirja on myös kertomus äidin ja lapsen rakkaudesta ja Jackin maailmankuvan muodostuessa myös peilaus siitä millaisessa yhteiskunnassa elämme ja millaisia omituisiakin sosiaalisia sääntöjä meillä elämässämme on. Hieno kirja. Lukekaa tämä, jos jotain luette!


Lumihiutaleet: * * * * *

5 kommenttia:

Booksy kirjoitti...

Mahtavan innostava kirjoitus tästä kirjasta, kiitos! Olen 100% samaa mieltä kanssasi :-)

Karoliina @ Kirjava kammari kirjoitti...

Minulla odottaa tämä hyllyssä, ja toivon pääseväni lukemaan sen pian! Tammi kuulemma julkaisee tämän suomeksi, mutten tiedä, milloin.

Teresita kirjoitti...

Hienoa tietää, että joku kustantaja on tämän kääntämiseen tarttunut! Englanti ei tässä kirjassa ollut sanastoltaan vaikeaa, mutta ehkä hieman erikoisempaa, koska se oli pienen pojan näkökulmasta kirjoitettu. Välillä joutui vähän miettimään, että mitähän milläkin asialla tarkoitetaan. Aika nopeasti kuitenkin pääsi rytmiin kiinni. Silti, hyvä että tulee myös suomennettuna!
Kun aloitin lukea kirjaa, minulla oli takaraivossa tunne, että olen jossain blogissa tai muussa kirjoituksessa nähnyt kirjasta maininnan. Olisiko ollut Booksyn blogissa??

Karoliina @ Kirjava kammari kirjoitti...

Muistaakseni tästä ovat kirjoittaneet ainakin Booksy, Kirjasiepon Mari ja Kirjanurkkauksen Zephyr aiemmin. Minäkin mainitsin teoksen Kirjahyllykeskiviikon D-osiossa. :)

Teresita kirjoitti...

Eli siis vaihtoehtoja on ollut monia! Ehkäpä juuri siksi tartuin tähän kirjakaupassa, että alitajuntani huusi "oletlukenuttästäblogeistavaikuttimielenkiitoiselleotatämäotatämä!!"