tiistai 14. kesäkuuta 2011

Logicomix - Nerouden ja hulluuden rajalla

Apostolos Doksiadis & Khristos H. Papadimitrou
kuvitus Alekos Papadatos & Annie Di Donna

(suomentanut Tua Korhonen, englanninkielinen alkuteos Logicomix: An Epic Search for Truth, kustantaja Avain 2010)

Hommahan on niin, että nyt ei ole tiedossa mitään kovin syvällistä tai järkevää kommenttia kyseistä teoksesta. Kärsin lukutulpasta. Samaa valitteli Katja, tosin eri syystä. Itselläni on vaan ollut liikaa ajateltavaa ja tehtävää, joten nyt kun vähän hellittää, ei osaa pysähtyä ja keskittyä oikein mihinkään. Paitsi hetkeksi tähän sarjakuvakirjaan.

En ole viime aikoina paljoa lueskellut sarjakuvia. Satunnaisia Aku Ankkoja lukuunottamatta. Muutenkin sarjakuvasivistykseni on jossain Disneyn, Asterixin ja Tex Willerin tienoilla; paljon muuhun en ole perehtynyt. Logicomixista luin mielenkiintoisen arvostelun jostain blogista, joskaan en millään muista mistä. Matematiikan peruskysymysten pohtiminen sarjakuvan muodossa kuulosti kiinnostalta, joten päätin tarttua opukseen.

Logicomix ei halua kutsua itseään historialliseksi sarjakuvaksi, vaikka se kertookin filosofi ja matemaatikko Bertrand Russellin elämästä. Teoksen tekijät korostavat kirjan loppuosassa, että tiettyjä taiteellisia vapauksia on otettu, joskaan ei sen perussisällön kohdalla, joka kertoo matematiikan perusteiden etsinnästä. Tästä johdattelusta ei pidä kuvitella, että vain matematiikot ymmärtäisivät teoksesta jotain. Päinvastoin. Juurikin päinvastoin. Logicomix on popularisoinut hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla elämän suuria kysymyksiä ja matematiikan paradokseja.

Piirrosjälki on nautittavan upeaa, päähenkilöstä on saatu mahtavan ilmeikäs. Ruudut ovat mukavan selkeitä, mutteivät liian yksinkertaisia. On helppoa ymmärtää, että teoksen tekemiseen on käytetty lukemattomia tunteja. Hauska lisä oli se, että kirjan tekijät esiintyvät myös itse tarinassa ja sitä kautta tavallaan kertoivat tarinaa kuinka kirja toteutettiin.

Valitettavasti en nyt vaan osaa näin heti lukemisen jälkeen sanoa kirjasta mitään sen arvon mukaista. Kirjalla on omat nettisivut, sieltä pääsee jäljille. Mutta suosittelen kovasti ihan kaikille, jotka osaavat lukea :)

Lukutulppa toivottavasti helpottaa hiljalleen. Kirjoja on tällä hetkellä kesken neljä.. Tämä on minulle todella omituinen tilanne, koska yleensä en osaa lukea montaa kirjaa "päällekkäin". Availen siis uusia horisontteja. Todella järisyttävää.

9 kommenttia:

Hannelen kirja-paratiisi kirjoitti...

toi kuulostaa jännältä

♥ Hannelen kirjaparatiisi kirjoitti...

mulla aina kirjoja kesken :)

Hannele kirjoitti...

(eikä näy mun hiano profiilikuvakaan täällä :(

Teresita kirjoitti...

Jotain vikaa mun blogipohjassa, jos ei kuva näy! On se joskus näkynyt...

Hannele kirjoitti...

(ei, kun sä valinnut että profiilikuvani ei näy)

Teresita kirjoitti...

Hmm.. Mistä sellaisen valinnan voi poistaa? En nimittäin tiedä laittaneeni sellaista päälle.. Olen niin huono näiden blogipohjien kanssa. Perehdyn asiaan, jospa löytäisin ratkaisun.

Teresita kirjoitti...

Jostain syystä asetuksissa oli profiilikuvat pois päältä. Johtuisikohan se siitä päivästä aikaa sitten, kun Blogger otti ja sekosi. Silloin katosi tekstejä ja kommentteja.. ja ilmeisesti meni asetukset sekaisin.

Jere/Words Like Turds kirjoitti...

Mielenkiintoinen idea - varmasti matematiikka olisi kiinnostanut nuorempana hieman enemmän, jos koulukirjat olisi tehty samaan muottiin.

Teresita kirjoitti...

Sanopa muuta Jere, itse olenkin kiinnostunut matematiikasta vasta koulun (lähinnä lukion) penkiltä päästyäni. Ja tässä teoksessa yhdistetään matamatiikka ja filosofia eli päästään niin sanotusti asian ytimeen ;)