torstai 17. helmikuuta 2011

Graduopas

Juha T. Hakala

(Gaudeamus 1999)

"Olet gradua tehdessäsi vain harvoin tilanteessa, jossa tunnet mielesi valaistuneeksi tai tunnet vastustamatonta riemua kiljua maailmalle: Tässä on oikea vastaus pohtimaani kysymykseen, tätä olin etsinyt! Hylkää moinen haihattelu turhana unelmointina ja tyydy sopuratkaisuun. Tutkimuksen teko on politiikkaa. Joudut elämään nipin napin riittävän hyvien toimintamallien varassa ihan niin kuin joudut tekemään arkisessa elämässäkin, kaupassa, liikenteessä ja lasten hoidossa."

En ole tekemässä gradua. Mutta lopputyötä kuitenkin, joten tartun kaikkiin oljenkorsiin. Juha T. Hakalan Graduopas tarttui matkaani kirjaston hyllyltä. Tästä on näköjään olemassa uudempikin päivitetty laitos Uusi Graduopas, mutta lueskelin nyt tämän vanhemman version.

Graduopas oli sopiva iltapala tässä vaiheessa lopputyöpaniikkia. Olen vasta alkumetreillä, mutta mielestäni jotenkin punaisen langan jäljillä. Jumitusta ajattelussa on kuitenkin vähän väliä enkä oikein aina tiedä mihin jatkaa seuraavaksi. Graduoppaassa oli pienen silmäilyn perusteella mielenkiintoisia pointteja ja ohjenuoria. Kirja toimii ehkä myös niin, että lukaisee osan sieltä osan täältä, mutta ehdottomasti paras käsitys gradun teon kannalta on lukea teos kannesta kanteen. Ja kuten sanottua, sen saa luettua vaikka iltalukemisina, johon voi aina tarvittaessa palata. Minä ainakin tulen palaamaan.

Hakala käy tavallaan vuoropuhelua lukijan, melkein maisterin kanssa. Kieli on keskustelevaa ja välillä "ääneen" pohdiskelevaa. Sellaista on helppo lukea ja sitäkin helpompi lähestyä hetkellä, jolloin kaikki muu kirjallinen materiaali on pullollaan teoria/metodijargonia, josta ei tunnu saavan mitään järkevää otetta. Graduopas ei siis ole metodikirja, sitä varten on muita teoksia.

Parasta kirjassa on Hakalan tapa esittää kysymyksiä. Tai lähinnä se kuinka hän kannustaa graduntekijää esittämään tiettyjä kysymyksiä työn eri vaiheissa. Näiden kysymysten kautta on jotenkin helpompaa ymmärtää se ympäristö, jossa ajatusten pitäisi liikkua, jotta lopputyöstä tulisi kompakti, tieteellisesti validi, looginen ja ennen kaikkea valmis.

Jossain vaiheessa Hakalan tapa "puhua" lukijalle alkoi hitusen ärsyttämään, koska tuntui, että toistoa tulee jo ihan liikaa. Mutta se oli vain ohimenevä vaihe ja suosittelen kyllä tätä teosta (tai uudempaa versiota) kaikille lopputyötään tekeville. Tosin gradun tekijöille teoksesta on varmasti eniten hyötyä kokonaisuutena, kaikille muille siitä löytyy enemmän tai vähemmän hyödyllisiä vinkkejä opinnäytetyön eri vaiheisiin.

Tässä siis insinööri lukemassa graduopasta. Ei huono.

Lumihiutaleet: * * * *

6 kommenttia:

marjis kirjoitti...

Puuh, mun pitää varmaan hankkia tuo kirja, sillä pitäisi tehdä gradua. Aion jatkaa aikaisempaa kandintutkimustani, joten tavallaan gradu on jo alussa, mutta olen silti onnistunut jumiutumaan suunnan kanssa. Ehkä kirja auttaisi...

Mimmu kirjoitti...

Mun pitäis kanssa ensi syksynä alkaa tuota projektia vääntämään, joten on hyvä tietää tällaisenkin kirjan olemassaolosta. Itselleni kandiprosessikin otti niin koville, että gradu pelottaa jo etukäteen. Ehkä tuon kirja auttaa saamaan asiat saa taas oikeisiin mittasuhteisiin.

marjis kirjoitti...

Tuli muuten mieleen, että seminaarissa joku kehui Gradutakuu-kirjaa. Tekijöillä on myös blogi, jota olen seurannut jo jonkun aikaa. Siellä on hyviä vinkkejä myös työelämään ja muutenin. http://www.gradutakuu.fi/

Teresita kirjoitti...

Minä kyllä koin, että Hakalan kirjasta oli "henkistä" tukea tässä vaiheessa lopputyöpähkäilyä. Kuulostaa siltä, että kirjasta saattaisi irrota jotain teillekin!

Siinä käydään paljon läpi sitäkin, että mikä on gradun merkitys sinulle itsellesi. Sen määrittäminen yleensä on aika hyvä ensi askel. Ja nimenomaan se, että mittasuhteet gradun ja muun elämän suhteen pysyvät tasapainossa..

Kannattaa muuten ehdottomasti hankkia käsiinsä tästä kirjasta jokin uusin painos. Tuo mikä minulla oli lainassa, oli saanut vettä sivuilleen ja muutenkin painojälki oli tosi epätarkkaa; jouduin tarkentamaan koko ajan eli sain silmäni kipeäksi. Vertasin pariin muuhun kirjaan välillä, kun luulin, että vika on omassa päässäni, mutta kyllä se oli kirjan painojäljessä. Todella häiritsevä vika.

Kiitos vinkistä Marjis! Pitääkin vilkaista tuota blogia!

Hannelen kirja-paratiisi kirjoitti...

auttaiskohan elämään

Teresita kirjoitti...

Hannele: Se varmaan riippuu vähän minkälaista apua tarvitsee ;)

Jos kyse on asioiden suorittamiseen liittyvästä asenteesta, niin kyllä näkisin, että voisi olla jopa ihan yleishyödyllinen teos :)