torstai 22. heinäkuuta 2010

Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta

Ninni Myllyoja ja Emilia Kullas

(kustantaja Talentum 2010)

"Miksi juuri kotiäidin pitää sijoittaa?
Siksi, että moni nainen, itse asiassa useimmat meistä, ovat elämänsä aikana kotiäitejä. Useimmilla meistä kotiäitiys kestää kuitenkin vain hetken, suurimman osan elämästämme käymme töissä. Silti äitiys- ja vanheimpainvapaat rasittavat naisen taloutta. Miten kauan, on jokaisen naisen oma valinta."

Olen surkea kaikessa mikä liittyy sanaan talous. Kotitalous, talouspolitiikka, taloudenhoitaja, metsätalous, talous kuin talous. Koska tämä kirja on naisten kirjoittama talousopas naisille, se herätti kiinnostuksen. Koskaan ei ole liian myöhäistä yrittää parantaa omaa varallisuuttaan. (Tai saada se edes nipin napin plussan puolelle...)

Kirja oli mielenkiintoinen. Ja valaiseva. Kirjoittajat korostavat, että tämä kirja on vasta pintaraapaisu, mutta jostainhan sitä on aloitettava. En nyt sanoisi, että heti alan harkita osakesijoittajan uraa lukemani perusteella, mutta oman taloudellisen tilanteeni päivittäminen on kyllä asialistalla heti kun saan aikaiseksi :) Ja tekosyiden keksimisestäkin kirja kyllä huomauttaa. Muuten en ota sen enempää kantaa sisältöön, sen lukekoon jokainen ihan itse. Ei tee pahaa miehillekään. Toistoa on riittävästi ja silti osaan asioista pitää palata, jos meinaa kaiken lukemansa ymmärtää.

Kirjassa on oikeastaan vain hyviä puolia. Se ei ole liian saarnaava, vaikka se nimenomaan toistaa moneen kertaan sitä, että on jo aika, että naiset tarttuvat itse omiin raha-asioihinsa eivätkä jätä niitä puolisoidensa hoidettaviksi. Monet tutkimukset ja tilastotiedot nimittäin näyttävät, että Suomen korkeastikin koulutetut naiset jättävät taloushuolet puolisoilleen kohtalaisen helposti, vaikka omasta taloudesta huolehtiminen on ensimmäinen asia, kun mietitään omaa pärjäämistä elämässä. Niin kalsealta kuin se saattaakin kuulostaa. Koskaan kun ei voi tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kirja ei kuitenkaan otsikostaan huolimatta kehota pelkästään sijoittamiseen. Ennen kaikkea se kehottaa siihen, että kannattaa pitää ohjat käsissä oman taloustilanteen suhteen oli sitten kysymys vakuutuksista, eläkevakutuuksista, avioliitosta, avoliitosta, lapsilisistä tai perinnöstä. Ja ennen kaikkea kirja suosittelee oman talouden shokkianalyysin suorittamista. Eli kuittipäivää.

Käväisin kirjakaupassa (virhe) ja tämän lisäksi mukaan tarttui muutama muukin mielenkiintoinen opus. Siinä onkin mukavaa pitää kuittipäivää ja laskea kuinka paljon kirjoihin saa vuodessa upotettua rahaa. Oikeastaan en halua edes tietää.

Ja se on juuri asian ydin. Talousasiat eivät katoa, vaikka kuinka haluaisi. Kysymys ei ole siitä, että pitää olla ahne ja hankkia lisää ja lisää rahaa, vaan siitä, että selviää elämän erilaisista yllätyksistä ja pystyy vielä huolehtimaan perheestään siinä sivussa. Eikä sitä tarvitse olla rikas pitääkseen paperiasiansa kunnossa. Itselläni lomautukset ovat huolehtineet sekä paperiasioiden pakollisesta järjestämisestä että tulojen putoamisesta. Tätä kirjaa oli mielenkiintoista lukea myös lomautetun näkökulmasta.

Suosittelen ehdottomasti. Vaikka vain lyhyenä johdantona siihen kuinka pörssi periaatteessa toimii. Ja muistakaa sijoitusmuotoja miettiessänne: riskit ja kulut!

Lumihiutaleet: * * * *

5 kommenttia:

Hannelen kirja-paratiisi kirjoitti...

Tuollainen piristäisi..

Salla kirjoitti...

Tää kirja on kiinnostanut mua pitkään, pitäisi hommata itsellekin!

Teresita kirjoitti...

Itsekin katselin pitkään, koska kirja oli vähän kallis (jotain 32 euroa) niin mietin pitkään, että ostaako vaiko eikö, mutta tämä ei olekaan mitään kertakäyttökamaa, joten en usko rahojen menneen hukkaan. Jostainhan se on sijoittaminen aloitettava, eli ohjeista/vihjeistä :)

Tessa kirjoitti...

Haa, minäkin olen katsellut tätä kirjaa kaupassa. Vaikka pääaineeni oli tuotantoTALOUS, niin tästä yksityishenkilöiden taloudenhoidoidosta (tai no "varallisuudenhoidosta") olisi kyllä varmasti vielä opittavaa. Tämä teos vaikuttaa sopivan helposti lähestyttävältä.

Teresita kirjoitti...

Sitä tämä nimenomaan on eli helposti lähestyttävä. Käytännön esimerkkejä tilanteista, joissa erilaiset omaan varallisuuteen liittyvät asiat tulevat esiin. Lähtötietoja kirjan lukemiseksi ei tarvita, kaikki oleellinen on selitetty. Tästä kirjasta on helppo aloittaa talousasioihin tutustuminen.