tiistai 25. toukokuuta 2010

Kiinan viisauden sydän

Yu Dan

(suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi, engl. alkuperäisteos Confucius from the Heart. Ancient Wisdom for Today's World, kustantaja BTJ 2009)

"Kaikista ihmissuhteista ystävämme paljastavat kaikkein selvimmin, millaisia itse olemme."

Tuntuuko elämä joskus liian monimutkaiselta ja hankalalta? Aivan liikaa asioita hoidettavana ja aivan liian vähän aikaa niiden hoitamiseen. Entä miten voisi elää hyvä elämän? Mitä hyvä elämä ylipäätään on? Nykyisessä lähes rajattomien mahdollisuuksien ja valintojen viidakossa elämä käy hankalaksi, koska mieli hämmentyy liian monista vaihtoehdoista. Miten niistä voi valita oikean?

Kiinan viisauden sydän - Mitä Konfutse nyt sanoisi? kirjan kirjoittaja professori Yu Dan tekee selväksi heti esipuheessa, ettei hän edes yritä selittää tai tehdä syväanalyysia Konfutsen "Keskusteluja" teoksesta. Hän toivoo pikemminkin, että voisi tuoda nykymaailman ihmisille mahdollisuuden ymmärtää mistä Konfutsen filosofiassa on kyse. Kiinassa Konfutsen ajatuksilla on ollut valtava rooli kautta aikojen niin politiikassa kuin ihmisten jokapäiväisessä elämässäkin. Kuitenkin nykyään maailma on niin täynnä vaihtoehtoja, että niiden keskelle eksyminen pilaa elämänilon täysin. On myös mahdollista löytää tasapaino kaiken sotkun keskellä ja yhä useammin tätä tasapainoa etsitään muinaisten ajattelijoiden kuten Konfutsen pohdinnoista.

Lukiessani kirjaa tuli monta kertaa mieleen joku aika sitten lukemani Riittää jo-teos, jossa pyrittiin länsimaisesta näkökulmasta elämän yksinkertaistamiseen. Ehkäpä olen lukenut liika samantyyppisiä kirjoja, koska kovin paljon uutta ei Kiinan visauden sydän tarjonnut. Se ei tietenkään ole kirjan vika, vaan täytyy myöntää etten myöskään kuule Konfutsen ajatuksista ensimmäistä kertaa, joten ehkä siksi en kokenut Yu Danin toivomaa ahaa-elämystä. Olen ehkäpä kokenut se jo aikaisemmin..

Konfutsen ajatukset todella ovat ikiaikaisia ja universaaleja. Eniten mielenkiintoa herättää se, että Konfutse eli noin 2500 vuotta sitten eikä hänen filosofiansa ole vanhentunut päiväkään. Tietysti Yu Dan on poiminut joukosta ne ajatukset, joita modernit ihmisetkin pohtivat, mutta silti ikiaikaisuus aivan kirjaimellisesti on kiehtova ajatus. Niin vähänkö maailma loppujen lopuksi muuttuu? Tai lähinnä ihmiset siinä..

Konfutsen ajatuksista jää oikeastaan päällimmäiseksi mieleen se, ettei minun välttämättä tarvitse tehdä miljoonia valintoja elämäni aikana. Riittää kun teen muutaman oikeamielisen, ihimisrakkaan ja itselleni rehellisen päätöksen ja sen jälkeen seuraan samaa linjaa tulevaisuudessa, niin voin olla paljon tasapainoisempi ja tyytyväisempi elämääni.

Teosta on turha lähteä tässä sen tarkemmin referoimaan. Suosittelen sitä sateiseen, hiljaiseen iltapäivään, kun kaipaa jotain rauhallista ja selkeyttävää. Kirja ei ole pitkä, sen lukaisee helposti lyhyehkössä ajassa, mutta pohdittavaa siinä on sitäkin enemmän. Soisin ihmisten lukevan enemmänkin tämäntyyppisiä teoksia, koska välillä tuntuu, että omassakin ympäristössä on niin paljon hälinää ja meteliä, ettei oman mielensä ääntä tahdo enää kuulla. Mitä minä oikeastaan pohjimmiltani haluankaan elämältä? Kas siinäpä pulma tällekin viikolle ;)

Lumihiutaleet: * * *

1 kommentti:

Hannelen kirjasto kirjoitti...

jännän kirjan taas löysit