tiistai 2. helmikuuta 2010

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää kuninkaallisista - mutta et ole uskaltanut kysyä

Alexander von Schönburg

(suomentanut Tiina Hakala, alkuperäisteos Alles, was Sie schon immer über Könige wissen wollten, aber nie zu fragen wagten, kustantaja Atena 2009)

"Entä mitä kuningatar sitten kanniskelee käsilaukussaan? Ei ainakaan rahaa. Eikä avaimia, Ei myöskään passia. Kuningattarella ei edes ole passia tai henkilöllisyystodistusta (jotka muuten Espanjan kuninkaalla on)."

Pidin kovasti Alexander von Schönburgin edellisestä kirjasta Tyylikkään köyhäilyn taito. Se oli ihanan kuivan humoristinen ja totaalisen itseironinen. Toivoin samantyyppistä suhtautumista tässä kuninkaallisessa kirjassa, jonka nimi todellakin on majesteettisen mittainen. Aivan kokonaan minun ei tarvinnutkaan pettyä toiveissani, vaikkei tämä yltänyt täysin edellisen tasolle.

Kaikki mitä olet halunnut tietää kuninkaallisista ei ole mikään keltaisen lehdistön jatke, jossa olisi paljon "huikaisevia" paljastuksia monarkkien elämistä. Toki jotain uusiakin juttuja väliin mahtuu, mutta muuten kirja on jäsennelty nimensä mukaisesti. Luvut vastaavat muun muassa kysymyksiin, miksi kuninkaalla on kruunu tai valtaistuin, mikä on kuninkaalle sopiva asumus, kuinka kruununperillisten hankinta onnistuu (!) ja ennen kaikkea: mitä Englannin kuningattarella on käsilaukussaan. Luvuissa pureudutaan asioihin perusteellisesti ajanlaskun alusta saakka erilaisten anekdoottien myötä.

Kirjassa luetellaan sellainen määrä eurooppalaisia monarkkisukuja, että minä putosin jo kärryiltä. Olen muutenkin vähän huono muistamaan kaikkia kruununperillisiä ja heidän puolisoitaan. Toisaalta von Schönburg kirjoittaa siten, ettei ole välttämätöntäkään niitä muistaa.

Kirjassa on myös paljon pohdintaa kuninkaallisten roolista entisessä maailmassa ja nykyisessä myös. Yhdessä luvussa keskitytään monarkkien poliittisiin mielipiteisiin ja siihen saako heillä olla niitä, vai pitääkö pysytellä pelkästään seremoniallisessa roolissa. Kirjaa on virkistävää lukea, sillä en usko, että von Schönburgilla on takanaan mitään erityistä poliittista tai muutakaan agendaa, vaan hän vain kertoo tarinoita ja pohdiskelee siinä sivussa jotain huomioitaan. Eli mitään turhanpäiväistä hehkutusta kerronpa-teille-aikaimoisen-tarinan -tyyliin.

En osaa oikein kirjoittaa tästä kirjasta mitään järkevää tai syväluotavaa. Parasta olivat pienet tiedon muruset, joita en olisi tässä kirjassa odottanut löytäväni. Kuten se, että mistä tulee Gizan pyramidien kulma... Minusta sellaiset pienet jutut ovat hauskoja. Huonoa kirjassa oli se, että koko ajan mielessä oli kysymys miksi von Schönburg on kirjoittanut tällaisen kirjan? Eikai oikeasti vain rahastusmielessä?

Lumihiutaleet: * * *

2 kommenttia:

Milmatar kirjoitti...

Mietin ihan samaa, miksi tämä kirja on kirjoitettu. Todellisia paljastuksiahan sivuilta ei löytynyt, mikä on hyvä, sillä iltapäivälehdet niitä tarpeeksi tarjoavat. Hieman syvällisempää analyysiä aatelisena ja kuninkaana olemisesta olisin kuitenkin odottanut. Nyt tuli kuva, että kirjan kirjoittaminen oli helppo pala kuninkaallisissa piireissä liikkuvalle.

Teresita kirjoitti...

Sepä siinä. Hauskoja kuriositeetteja eurooppalaisista kuninkaista satojen vuosien varrelta, mutta ehkä kirja olisi vaikka kannattanut nimetä eri tavoin. Nimikin lupaa jotain vähän muuta, kuin mitä tarjoaa. Toisaalta se on helpotus, koska myötähäpeä juoruilusta on aika kauheaa. Tyylikkään köyhäilyn taito oli ehdottomasti Schönburgin parempi kirja..