sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Musta kuin yö

Ann Cleeves

(suomentanut Annukka Kolehmainen, alkuperäisteos Raven Black, kustantaja Karisto 2007)

"Mutta Magnus ei halunnut ajatella sitä päivää. Hän ei halunnut ajatella turvepengertä ja kivikasaa kukkulalla. Se toisi painajaiset takaisin."

Musta kuin yö on ensimmäinen neliosaisen Shetlanti-sarjan dekkari. Kukin osa kuvaa tapahtumia saarella eri vuodenaikoina. Ensimmäisessä osassa lumihangesta löytyy nuoren tytön ruumis, joka on kuristettu punaisella kaulaliinalla. Juttua tutkii Jimmy Perez, joka ilmeisesti tulee seikkailemaan myös tulevissa sarjan osissa. Perushahmo, vähän nuhjuinen, tarkkasilmäinen ja sopivan haavoittuva. Eli ihan uskottava.

Kylässä, lähellä ruumiin löytöpaikkaa, asuu vanha, hieman yksinkertainen mies Magnus, joka on ollut pääepäiltynä kahdeksan vuotta aikaisemmin tapahtuneessa naapurintytön katoamistapauksessa. Nyt kuollut Catherine asui samassa talossa kuin kadonnut Catriona aikaisemmin. Kuitenkaan kaikki yksityiskohdat eivät aivan täsmää tähän ensimmäiseen mahdolliseen epäiltyyn, juoruista huolimatta. Epäilyjen alle joutuu siis moni muukin ennen kuin juttu selviää.

Juoni oli sopivan mukaansatempaava ja kieli sujuvaa. Perusdekkari, joka ammentaa kovasti pienen, tietyllä tapaa suljetun, yhteisön piirteistä. Tätä puolta pohditaan myös Catherinen persoonan kautta ja etenkin hänen keskeneräisen koulutyönsä kautta, jossa hän kuvasi dokumenttia saaren asukkaista. Kadonneen kameran ja filmin sisällön etsimisestä tulee tarinan edetessä yhä tärkeämpää ja loppuratkaisu periaatteessa yllätti minutkin. Toisaalta taas ei. Jossain vaiheessa kirjaa aloin epäillä kyseistä hahmoa, mutten oikein tiedä miksi. Eli hahmo ei varsinaisesti yllättänyt, mutta hänestä paljatuneet piirteet sitäkin enemmän. Ja kun lukee paljon dekkareita, alkaa etsiä jo niitä pieniä merkkejä ja yksityiskohtia, jotka kirjan lopussa viimein saavat kontekstinsa.

Joka tapauksessa oli hyvä dekkari. Aion lukea seuraavankin, Valoisat illat, vaikka jotenkin veikkaan, että siinä on mukana se pakollinen romantiikan osuus, kun Perez ja Fran Hunter alkavat tapailla toisiaan.

Lumitähdet: * * *

Ei kommentteja: