sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Uskollinen ystävänne - kootut kertomukset

Jane Austen

(Esipuhe ja suomennos Inkeri Koskinen, kustantaja Helmi Kustannus 2007)

"Kuinka usein olenkaan toivonut, että minulla olisi yhtä vähän ulkomuodon kauneutta kuin sinulla, että vartaloni olisi yhtä kömpelö, kasvoni yhtä sulottomat ja olemukseni yhtä epämiellyttävä kuin sinun! Mutta voi, kuinka epätodennäköinen niin toivottava tapahtuma onkaan."

Uskollinen ystävänne -kokoelmaan on suomennettu Jane Austenin lyhyt kirjeromaani Lady Susan ja kolme kirjenovellia Rakkaus ja ystävyys, Lesleyn linna ja Kolme sisarta. Kaikki uskolliseen Austen-tyyliin kirjoitettuja. Rakkaus ja ystävyys -novellin Austen on kirjoittanut vain 14-vuotiaana. Ja jo tuossa iässä viattoman sarkastisella tyylillä sen ajan naiskuvaa kohtaan. Kyseisessä novellissa päähenkilöt Laura ja Sophia pyörtyilevät toistensa käsivarsille tämän tästä vastoinkäymisten kohdatessa. Loppujen lopuksi Sophia kuolee kylmetyttyään liikaa jatkuvan ulkoilmassa pyörtyilemisen johdosta. Kuolinvuoteellaan hän muistuttaa Lauraa, että järjen voi naisihminen menettää vimmakohtauksissa vaikka kuinka monta kertaa, mutta terveydelle vaarallisempaa on taintua koko ajan. Austen ei todellakaan säästellyt päähenkilöitä tässä novellissa.

Kolme sisarta ja Lesleyn linna luonnollisesti kietoutuvat suotuisien avioliittokiemuroiden ympärille. Äidit, tyttäret, ystävykset ja sisarukset käyvät kirjeenvaihtoa välillä kovinkin tunteikkaasti. Juonittelua, kateutta ja manipulointia. Kummassakin novellissa on hahmoja, joiden näkökanta tapahtumiin suorastaan ällistyttää. Kuinka he voivat ollakaan niin itsekeskeisiä. Austen todella irvailee aikakautensa naiskuvan kustannuksella. Kirjanovellimuodossa tarinoita on lisäksi mielenkiintoista lukea, kun kertoja vaihtuu aina kirjeen kirjoittajan myötä ja sitä kautta pystyy samaan useamman näkökulman samaan tapahtumaan.

Tätä tyyliä noudattaen Lady Susania olikin hauskaa lukea. Päähenkilö Lady Susan ja hänen ystävänsä Alicia kirjoittelevat asioista täysin toiselta kantilta kuin muut tarinan henkilöt. Dramaattisten juonenkäänteiden yksityiskohtia pystyy seuraamaan useasta perspektiivistä, joista voikin valita kenen puolelle asiassa kääntyy. Miehet ovat tässä lyhytromaanissa johdateltavissa taitavan naismanipuloijan käsissä, jota Austen ei kuitenkaan säästele mitenkään. Lopussa kaikki saavat ansionsa mukaan.

Herkullisia ja vähemmän tunnettuja tarinoita kaikille Austenin tuotannon ystäville! Lisäksi Inkeri Koskisen kirjoittama esipuhe valaisee kirjeromaanimuotoa ja analysoi Austenin henkilöhahmojen ja kertojaäänen syntyä. Hyvä pohjustus tälle kokoelmalle!

Lumihiutaleet: * * *

2 kommenttia:

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Voih, olen minä kahlannut jotenkin Dickensin kolean talon lävitse ... Kun romantikkojen kirjoja lukee, tulee mieleen aivan Shakespearen renesanssi, kaikki se tragiikka, ja jollain tavoi komiikkakin.

Ahmu kirjoitti...

Tätä olen hipelöinyt muutamaan otteeseen kirjakaupassa ja on selvästi lukulistalla odottamassa vuoroaan!