maanantai 30. maaliskuuta 2009

The Rabbits

John Marsden & Shaun Tan

(kustantaja Simply Read books)

"They came by water."

Jämähdin totaalisesti tuon Työelämän huonontumisen lyhyen historian kanssa. Se on niin suoraan sitä mitä töissä on meneillään nyt, etten pysty kauhean suurina annoksina ahmimaan. Mutta ei pelkoa, kyllä sen loppuun kahlaan. Enemmin tai myöhemmin. Tässä välillä voisin päivittää Kirjahyllyä parilla kuvakirjalla, jotka hankin muutama kuukausi sitten. Tässä siis ensimmäinen...

The Rabbits on kirjoitettu ja kuvitettu kuvaamaan kolonialismin vaikutuksia valloituksen kohteena olevan kansan näkökulmasta. Kirja on kooltaan A4:sta suurempi ja koko aukeaman kokoiset Shaun Tanin kuvitukset yhdistettynä John Marsdenin luomaan tarinaan ja naseviin lauseisiin luovat uskomattoman hienon kokemuksen. Molemmat miehet asuvat Australiassa, joten tarina liittyy olennaisesti keskusteluun aboriginaalien kohtelusta valkoisen miehen saavuttua kenguruiden maahan. (Tämä ei siis ole minun päätelmäni, vaan pointti löytyy tekijöiden kotisivuilta).

Kirja kertoo kuinka The Rabbits eli Jänikset (suomennos by me) saapuivat erään tarkemmin määrittelemättömän yhteisön keskelle. Ensin Jänikset tutkivat ympäröivää luontoa ja alkuperäiskansaa uteliaalla mielialalla, kunnes pian Jäniksiä saapui yhä lisää ja lisää ja lisää ja he valloittivat asumuksillaan koko maan. Seuraavaksi Jänikset alkoivat vallata maata myös tehomaatalouteen ja teollisuuteen ja alkuperäisväestön rauhaisa elo joutui pahasti vaakalaudalle. Pian luonto oli tuhottu. "Who will save us from the Rabbits?"

Vaikka kirja on "ohut" kuvakirja, en silti suosittelisi sitä lapsille (tätä ei siis ole suomeksi käännettykään, että kotimaassa ainakin kielitaitokin taitaa tulla vastaan). Tarinan loppu ei ole hyvä ja mikä pahinta, ei varmaankaan kovin kaukana todellisuudesta. Kuvituksessa on välillä dalimaista otetta ja tunnelmaa. Välillä taas kovin tummia ja uhkaavia sävyjä. Sanoisin aikuisten kuvakirjaksi ellei se kuulostaisi niin kaksimieliseltä. Mutta eikai siihen parempaakaan termiä ole.

Kirja on kaunis kertomuksen luonteesta riippumatta ja minusta ainakin tuli Tan-fani välittömästi. Tästä linkistä voi käydä ihailemassa The Rabbitsin kuvitusta Shaun Tanin omilla kotisivuilla. Kehotan vilkaisemaan muitakin töitä. Mies on nero. Tässäkin tarinassa yhtymäkohdat historiaan ovat selkeitä ja ehkä jopa monesti koluttujakin. Silti kuvituksessa on jotain täysin uutta ja omaperäistä kuitenkin ilman, että merkityksiä täytyy hakea "rivien välistä". Tan osaa etsiä tarinoista ne piirteet, joita muokkaamalla ja korostamalla hän pystyy samaan aikaan jotain... universaalia. (Palaan tähän aspektiin seuraavassa postauksessa).

Lumihiutaleet: * * * * *

Ei kommentteja: