maanantai 30. maaliskuuta 2009

The Arrival

Shaun Tan

(kustantaja Arthur A. Levine Books)

Mitä tehdä, kun ylistyssanat loppuvat? - Lainataan toisilta :) Muiden muassa Brian Selznick on todennut tästä teoksesta: "Bravo."

Kirjoitin The Rabbitsin yhteydessä universaalista kuvamaailmasta. The Arrivalissa tämä tulee mahtavasti esille. Tarina kertoo miehestä, joka lähtee uuteen maahan paremman pakoon uhkaavaa ilmapiiriä kotimaassaan. Vaimo ja tytär jäävät vanhaan kotimaahan odottamaan, että mies hankkii kodin ja työn uudesta maasta. Mies saapuu ihmetellen tähän uuteen kotimaahansa ja tapaa siellä muitakin syystä tai toisesta entisen kotimaansa jättäneitä ihmisiä. Tarina kuvaa toivoa paremmasta ja, tällä tarinalla vaihteeksi, on onnellinen loppu.

Universaaliksi tarinan tekee se, että näitä kuvia voi lukea ja katsella kuka tahansa mistä kulttuurista tahansa. Tarina sisältää tekstiä, mutta minä en ymmärrä sitä sen enempää varmaan kuin kukaan mukaan. Miltä mahtaakaan näyttää vieraan maan aakkoset, jos ne ensimmäistä kertaa näkee? Mitä kaikkia ihmeellisiä kulkuneuvoja ja laitteita, tapoja ja tyylejä, kasveja ja eläimiä uusi maailma sisältääkään. Nykyisen maailmanmenon aikana ei ehkä kuulosta niin ihmeelliseltä lähteä maahan, josta voi lukea kaiken mahdollisen googlettamalla hetken aikaa. Mutta millaista se kaikki onkaan ollut vaikka sata vuotta sitten? Oikeaa seikkailua uskoisin!

Tätä Shaun Tan kuvaa loistavasti. Monet kuvat ja kohtaukset avautuvat hitaasti, jopa aika paljon jälkikäteen ja tarinasta irtoaa aina lisää pieniä oivalluksia. Kuten päähenkilön kohtaama mies, joka kertoo paenneensa vaimonsa kanssa saappain marssivia jättiläisiä, jotka halusivat polttaa kaikki pienet ihmiset. Kuvien ja historian yhtymäkohdat ovat uskomattomia. Kuinka kuvata kauhua yhdellä ainoalla kuvalla?

Toisaalta tässä tullaan siihen universaaliuteen toisella tavalla. Kukin kuvien lukija hakee tämän tarinan yhtymäkohdat omasta kokemusmaailmastaan eivätkä kaikki lukijat tietenkään yhdistäisi saappain marssivia jättiläisiä mihinkään erityiseen historian aikaan. Tämä tietysti pätee aivan kaikessa mitä maailmassa tapahtuu, mutta tästä syystä en lähde analysoimaan sen tarkemmin, mitä mikäkin kohtaus toi minun mieleeni. Se on vähän kuin arvailisin mitä Tanin päässä on liikkunut piirtäessään kuvitusta ja sellainen spekulaatio on jotenkin turhaa. hän itse kertoo sivuillaan enemmän kuvien taustasta.

Ylistän joka tapauksessa The Arrivalia yhdeksi parhaimmista koskaan käsiini saamista kirjoista. Kuvakirjoista ehkä paras koskaan. Lukekaa ja katselkaa, jos vaan mistään käsiinne saatte!

Lumihiutaleet: * * * * *

Ei kommentteja: